Защо децата ни заминават да учат в чужбина

Много често задаван въпрос в последните години е защо децата ни заминават да учат в чужбина? Причините са много комплексни

Причината да заминават децата понякога са следствие от решението на амбициозни родители. Тези хора мислят, че техните деца непременно и на всяка цена трябва да отидат да учат в университет в Германия, САЩ или Англия.children
Смятат, и донякъде имат право, че образованието в тези страни е на много по-високо ниво и техните деца ще получат по-добро образование точно там.
Разходите по децата учещи в чужбина неминуемо са по-големи, но има достатъчно хора в България, които могат да си го позволят.

Другата причина децата да заминават е по тяхна воля и преценка

Имат приятели или близки, които учат в чужбина и са много доволни от условията, които им се предлагат. Не на последно място е нивото на образованието и възможността още по време на следването си да се ориентират професионално. В чужбина е честа практика големите фирми да набират своите кадри още преди да са завършили. Някои от тях дори предлагат и подписването на договори за определен период от време. Това дава възможност на младите хора да си намерят много бързо работа.

В България например в повечето обяви за работа едно от условията е кандидата за работа да има определен стаж. Това представлява голям проблем за голяма част от ново завършилите специалисти. Тази пречка в чужбина я няма. Да не говорим за заплащането. Няма нужда да коментираме каква е разликата в заплатите там и тук.

В България един професионалист с години стаж зад гърба си взима много по-малко пари от нова завършилите специалисти в чужбина. Ето това е още една много важна причина поради, която децата ни заминават и оставят тук родители, домове и родина, но може би си заслужава.